Geslaagde kwaliteitsimpuls recreatiegebieden Voorne-Putten

July 02, 2019 201 keer bekeken

De timing kan niet beter: de kwaliteitsimpuls van de gebieden Brielse Meer en Bernisse is voor de zomervakantie klaar en je ziet nu al bezoekers, jong én wat ouder met veel plezier gebruik maken van de vele nieuwe en verbeterde faciliteiten.

Steigers, strandjes, toiletvoorzieningen, wegen, parkeerplaatsen; met de kwaliteitsimpuls hebben veel van de recreatieve voorzieningen in het Bernissegebied en het Brielse meer een metamorfose ondergaan.  In overleg met gebruikers en ondernemers in het gebied en met de gemeenten zijn schetsontwerpen gemaakt, waarin de ambities van het recreatieschap, de gemeenten Brielle, Bernisse en de stakeholders zijn vertaald naar verbeterpunten voor het Brielse Meer en de Bernisse. Om het beschikbare investeringsbudget optimaal in te zetten, is in overleg met de stakeholders gekozen voor de aanpak van een aantal zogenaamde ‘hotspots’.

Volop in gebruik

Het resultaat mag er zijn. Na 5 maanden werkzaamheden op verschillende locaties langs het Brielse meer en de Bernisse liggen de recreatieve faciliteiten en spic en span bij. Het trouw(schier)eiland bij de Brielse Brug is nu al volop in gebruik. Als het niet bevolkt wordt door trouwlustige stellen uit Brielle en omgeving, dan wel door plaatselijke jeugd voor wie dit op lome zomeravonden een heerlijke plek is om volop van het zomerweer, elkaar en de omgeving te genieten. De nieuwe aanmeersteiger bij Camping Krabbeplaat is ook al volop in gebruik en de nieuwe, modern vormgegeven, hufterproof toiletten zijn een hele vooruitgang op de uit de jaren 60 daterende toiletgebouwtjes, die tot voor kort op de strandjes en ligweides stonden van het Brielse meer en de Bernisse.

Nieuwe infrastructuur

Behalve de strandjes en steigers hebben ook de parkeerplaatsen en de toegangsweg bij Hoenderhoek in recreatiegebied Bernisse een metamorfose ondergaan. De voorheen tweebaans landweg bij Oud Hoenderhoek is nu een brede weg die toegang geeft tot mooi opgeknapte en opnieuw aangelegde parkeerplaatsen, drie stuks. Hier vandaan loop je zo naar het strandje langs de oude, afgesloten rivierarm waar alleen elektrisch aangedreven bootjes mogen varen. Daarom is er nu ook een drijvende aanmeersteiger gemaakt waar ook de fluisterboot kan aanmeren, die binnenkort met passagiers het mooie, rustieke gebied in kan varen. 

Ruiterspoor

De eerste concrete maatregelen vanuit de kwaliteitsimpuls waren al eerder zichtbaar: verbeteringen aan het ruiterspoor langs het Brielse Meer en de Bernisse. De verbetervoorstellen voor het ruiterspoor zijn afgestemd met de Nederlandse Vereniging voor de Hippische Sport. Het ruiterspoor werd gefreesd en opnieuw bezand. Ook  werden een aantal knelpunten in het spoor opgelost, zodat de ruiters een aaneengesloten route kunnen lopen.

Feestelijke oplevering

Woensdag 3 juli is de feestelijke oplevering van de kwaliteitsimpuls. Dhr. R. van der Kooij, voorzitter van Recreatieschap Voorne-Putten en wethouder van Brielle, sluit om 16.30 uur officieel de werkzaamheden af. Het programma is als volgt:

16.00 uur Inloop/ ontvangst
16.30 uur Introductie door de voorzitter van het recreatieschap
16.40 uur Toelichting op het project
17.00 uur Formele handeling door bestuur van het recreatieschap
17.10 uur Afsluiten met borrel

Financiën

De kwaliteitsimpuls wordt financieel mogelijk gemaakt door het Recreatieschap Voorne-Putten, de gemeente Nissewaard, de gemeente Westvoorne, provincie Zuid-Holland en de Landschapstafel Voorne-Putten.